2013. november 25., hétfő

A Szürke Ötven Árnyalata


Read This Article In English

Sokak által vitatott, mamipornónak és hatásvadásznak is titulált mű. Sikere azonban vitathatatlan. 
Így hát nem kerülhettem el, hogy a média a hatása alá vonjon, és már kocogtam is a könyvtárba a frissen érkezett példányért (megj.: megéri jó kapcsolatot ápolni a könyvtáros nénikkel!).


Ami bizonyára nem újdonság számotokra, így nem is fogok bővebben kitérni rá, az az, hogy a magyar fordítás valami borzalmas. Ám ne tegyétek le a könyvet az első pár fejezet kiábrándító nyelvészeti megoldásain megütközve, ne írjátok még le szegény könyvet a fordítója miatt!

Ami számomra igazán megnyerő volt ebben a regényben, az a valós tartalom a fülledt szexjelenetek mögött. Kétségtelen, hogy sok női (és férfi) rajongót a nem éppen megszokott együttlétek ragadtak meg- ám szerintem ettől még nem lesz jó egy könyv. Sok romantikus regényt olvastam már, nem csoda hogy megcsömörlöttem az ártatlan, kicsit esetlen, ám okos és művelt (lehetőleg egyetemista vagy újságíró) kislány sztorijától akinek az életébe egyszer csak betoppan a szőke herceg  (hófehér paripán, díszegyenruhában, ahogy illik), s akivel a könyv végére, ha nem is az oltár előtt, de legalább egy trópusi szigeten kötnek ki egymás karjaiban. 

Szerencsénkre, E.L. James nagy sikerű könyve ennél sokkal többet tartogat számunkra. Miután túltettük magunkat az erotikus jelenetek ösztönös és vad mivoltán, előtérbe kerül a férfi főhős személyisége. Érdekes, már már izgalmas volt figyelni, ahogy Mr. Grey  szépen lassan lebontogatja a maga köré épített falakat és beengedi hősnőnket múltja legféltettebb titkaiba.

Mivel megfogadtam, hogy itt semmilyen spoiler-jellegű tevékenység nem lesz, ezért a sztori folytatását meghagyom az olvasó közönségre. 

A könyvet pedig azoknak ajánlanám igazán, akik jól tudnak angolul, mivel angolul olvasva sokkal intenzívebb könyvélményt kaphatunk, mint amikor át kell rágnunk magunkat a döcögős, vulgáris, és helyenként zavaros magyar fordításon. 

Aztán ha tetszett, irány a könyvesbolt (vagy az internet ;) ) és jöhet a Sötét ötven árnyalata, majd a Szabadság ötven árnyalata. 

És még egy érv a könyv mellett: a szereplők zenei ízlése hihetetlen változatos és élvezetes. Ha kíváncsiak vagytok, keresetek rá youtube-on: Fifty Shades of Grey soundtrack. Nem fogtok csalódni!!

UI: azt rebesgetik, hogy a trilógiából film is készül. Reméljük, a rendező nem ragadtatja el magát túlzottan, és más is belefér a film kereteibe a vágytól fűtött buja erotikus jeleneteken kívül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése